TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Kral Çıplak Mı? Mekanik Saatler

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Kral Çıplak Mı? Mekanik Saatler

Mesaj ibrahim223 » 29 Eyl 2018, 13:46

afl yazdı:Yazılanların çoğuna katılıyorum.
Öncelikle mekanik saat bir tutkudur. Sanılanın aksine, mekanik saatlerin zamanı kusursuz göstermek gibi bir iddiası da yoktur. Belirli limitler içinde zamanı tutuyor olması yeterlidir. Çok defa tekrarlandığı gibi sizin için zaman saliseler veya günde 1 saniyeden az hassaslıkta önemliyse, telefonunuz mekanik saatlerin büyük çoğunluğundan daha iyi iş çıkarır. Kaldı ki, mekanik saatlerin çok büyük çoğunluğu günde 4-5 saniyeden fazla şaşmaz. En üst seviye saatlerin bile 1-2saniyelik toleransı olduğu düşünülürse, hassasiyet/ fiyat dengesinin pek de anlamlı olmadığı hemen ortaya çıkar zaten. Peki anlamlı olan nedir o zaman?

Mekanik saatleri birer mekanik şahaser, mikro mühendislik harikası ve sanat eseri olarak değerlendirmek daha doğrudur. Şöyle bir düşünün, yaklaşık 40mm çapında ve 12-13 mm yüksekliğinde bir silindirin içinde (kronograf ise) bazıları gözle görülmeyecek kadar küçük olan 450 küsür parçadan oluşan ve sadece mekanik yolla çalışan, ve günde var olan 86400 saniyede sadece 1-2 saniye saparken bunu hiç bir elektronik kontrol veya sinyal kullanmadan sadece mekanik yolla beceren bir mekanik sistemden bahsediyoruz. 86400 atışta 1-2 hata :o
Size kağıt kalem versem ve 86400 kere, ama hiç durmadan, sadece a harfi yazın desem 1-2 hatadan az yapacak çıkar mı hiç emin değilim. Bırakın işin sanatsal ve teknik mükemmelliğini, sadece bu bile mekanik saatlerin asıl anlamını ortaya koyar. Hele bizler gibi bu işin tutkunları için zamanı bir mekanik saatten kusursuz öğrenmek sanırım beklentilerimizde oldukça alt sıralarda kalır ya da en azından en üstte olmaz. Bize mekanik saatlerde ön sıralarda haz veren şeyler hassasiyetten farklı şeyler.
Ayrıca mekanik saatler, eklenilen komplikasyonlarla astronomik verilerden, hız, yakıt, nabız hesaplarına, takvim değerlerinden, alarm, minute repeater gibi sesli uyarılara ve güç rezerv göstergesine kadar türlü fonksiyonları da barındırır ki bu da kadayıfın kaymağı olur.

Mekanik saati bir zaman gösterge aracı olarak görmekle beraber, daha ötesinde, onun bir teknik harika ve sanat eseri olduğunu kabul etmek daha doğru olur diye düşünüyorum.
[emoji122][emoji122][emoji122]
Tebrik ederim..
Çok iyi özetlemişsiniz..

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
ibrahim223

Mesaj Caner1983 » 29 Eyl 2018, 14:04

eyimen yazdı:
sieger yazdı:Gunde 30 saniye gercekten inanilmaz bir rakammis. Mekanik alirken en azindan chronograph olmasina dikkat ederim ben, ve genelde 1-2 gunde bir kontrol edip(app ile) gece uyurken de ona gore koyarim, o sayede aylik olarak baktigimda maks 1-2 saniye oynar saatler (dedigim saatler tudor ranger ve rolex explorer - ikisi de oldukca dakik saatler) Diyebilirsiniz bu ne issizlik, bu ne zaman kaybi: Acikcasi zaten gunlerim haftalarin inanilmaz yogun geciyor, hep is hep is, bu ara zaten sikintili piyasa bi de davalar falan derken, bi sekilde kafami dagittigim, videolar izleyip, saat reviewlari okuyup, boyle ufak tefek seyleri ile ugrastigim bi zevk benim icim.
Bir de bir oneri, gunde 10-15saniye uzeri farkl oluyorsa kesin gidip bir kontrol ettirin, ve saatciye de mumkunse biraz ileri kalmasini rica edin, o sayede en azindan geri kalmaz, ve ayarlamak icin sadece crowni cikartip takmak yeter.
Ayrica ekdellal abim, olur mu linc de ne demek, her sozunde haklisin zaten, ama isin guzel kismi da bu:)

Ayda maximum 1-2 saniye?????

Engin hocam tepe üstte altta yer değişmişse veya uzun süreli çalışmalarda mekanizma harbiden yer çekimine alışarak daha iyi bir iş çıkarmışsa olabilir. Benim sub da da öyleydi ama pozisyondan pozisyona sokmuştum, saatin tepesini :lol:
Rolex’s don’t tick-tock
Kullanıcı avatarı
Caner1983

Mesaj Moccstudio » 29 Eyl 2018, 14:33

Sabah kalkmışsın otobüsün hareket saatine 3 saat var ve 1 saatlik yol otogar.

Duştu, kahvaltıydı , keyif kahvesiydi derken bi bakmışsın 1,5 saat kalmış otobüsün hareketine ama 20 dk önce (iş bu ya [emoji4]) pili bitip durmuş saatin ve salına salına , uzata uzata otogara gitmişsin [emoji28][emoji28]. Karşılaşılan durumda ilk lanet edilecek şey Quartz Saattir herhalde.

Mekanikler bizleri biryerde disiplinize de ediyor sanki değil mi?
Kullanıcı avatarı
Moccstudio

Mesaj afl » 29 Eyl 2018, 14:44

eyimen yazdı:Ayda maximum 1-2 saniye?????

örnek olması için, 1.gün +10 şaşabilir ama 2.gün -9 şaşabilir böylece 3. güne +1 sapmış girebilirsiniz. Saatiniz aslında gün içinde 19 saniye sapmıştır ama günün sonunda 1 saniyelik sapmayı görürsünüz. Caner'in dediği gibi saatin konumuna göre bu +/- sapma değişiyor ( bu örnekteki kadar abartılı olmasa da...) Buna benzer 30 gün sonunda toplam değil de anlık sapma verilmiş olabilir. Yok eğer öbür türlü ise o saati pamuklara sarmak lazım.
Kullanıcı avatarı
afl

Kral Çıplak Mı? Mekanik Saatler

Mesaj sieger » 29 Eyl 2018, 14:51

afl yazdı:

örnek olması için, 1.gün +10 şaşabilir ama 2.gün -9 şaşabilir böylece 3. güne +1 sapmış girebilirsiniz. Saatiniz aslında gün içinde 19 saniye sapmıştır ama günün sonunda 1 saniyelik sapmayı görürsünüz. Caner'in dediği gibi saatin konumuna göre bu +/- sapma değişiyor ( bu örnekteki kadar abartılı olmasa da...) Buna benzer 30 gün sonunda toplam değil de anlık sapma verilmiş olabilir. Yok eğer öbür türlü ise o saati pamuklara sarmak lazım.

Soyle, rolex icin konusacagim, dial up, yaklasik 2-3 saniye ileri gidior, crown up, 3-4 saniye geri gidiyor, crown down da 1-2 saniye ileri gidiyor, genelde bu ucunu kullanarak hep oranliyorum, gunluk 4 saniye kadar ileri gittigi de oldu, ancak uzun vadede bunu +-1 e kadar goturebiliyorum, hatta buna ait bir grafigi de paylasiyorum.:

ResimResim
En son sieger tarafından 29 Eyl 2018, 19:32 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
instagram.com/archpatek
Kullanıcı avatarı
sieger

Mesaj fatih2955 » 29 Eyl 2018, 15:00

Öncelikle mekanik saat bir tutkudur. Sanılanın aksine, mekanik saatlerin zamanı kusursuz göstermek gibi bir iddiası da yoktur. Belirli limitler içinde zamanı tutuyor olması yeterlidir. Çok defa tekrarlandığı gibi sizin için zaman saliseler veya günde 1 saniyeden az hassaslıkta önemliyse, telefonunuz mekanik saatlerin büyük çoğunluğundan daha iyi iş çıkarır. Kaldı ki, mekanik saatlerin çok büyük çoğunluğu günde 4-5 saniyeden fazla şaşmaz. En üst seviye saatlerin bile 1-2saniyelik toleransı olduğu düşünülürse, hassasiyet/ fiyat dengesinin pek de anlamlı olmadığı hemen ortaya çıkar zaten. Peki anlamlı olan nedir o zaman?

Mekanik saatleri birer mekanik şahaser, mikro mühendislik harikası ve sanat eseri olarak değerlendirmek daha doğrudur. Şöyle bir düşünün, yaklaşık 40mm çapında ve 12-13 mm yüksekliğinde bir silindirin içinde (kronograf ise) bazıları gözle görülmeyecek kadar küçük olan 450 küsür parçadan oluşan ve sadece mekanik yolla çalışan, ve günde var olan 86400 saniyede sadece 1-2 saniye saparken bunu hiç bir elektronik kontrol veya sinyal kullanmadan sadece mekanik yolla beceren bir mekanik sistemden bahsediyoruz. 86400 atışta 1-2 hata :o
Size kağıt kalem versem ve 86400 kere, ama hiç durmadan, sadece a harfi yazın desem 1-2 hatadan az yapacak çıkar mı hiç emin değilim. Bırakın işin sanatsal ve teknik mükemmelliğini, sadece bu bile mekanik saatlerin asıl anlamını ortaya koyar. Hele bizler gibi bu işin tutkunları için zamanı bir mekanik saatten kusursuz öğrenmek sanırım beklentilerimizde oldukça alt sıralarda kalır ya da en azından en üstte olmaz. Bize mekanik saatlerde ön sıralarda haz veren şeyler hassasiyetten farklı şeyler.
Ayrıca mekanik saatler, eklenilen komplikasyonlarla astronomik verilerden, hız, yakıt, nabız hesaplarına, takvim değerlerinden, alarm, minute repeater gibi sesli uyarılara ve güç rezerv göstergesine kadar türlü fonksiyonları da barındırır ki bu da kadayıfın kaymağı olur.

Mekanik saati bir zaman gösterge aracı olarak görmekle beraber, daha ötesinde, onun bir teknik harika ve sanat eseri olduğunu kabul etmek daha doğru olur diye düşünüyorum.

:thumbup: :champ:
Kullanıcı avatarı
fatih2955

Mesaj Ground » 29 Eyl 2018, 21:02

Kerem abi süper özetlemiş, ben de kendisinin saati ile görsel destek vereyim,

Resim

Resim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
Ground

Mesaj eyimen » 29 Eyl 2018, 21:26

sieger yazdı:
afl yazdı:

Soyle, rolex icin konusacagim, dial up, yaklasik 2-3 saniye ileri gidior, crown up, 3-4 saniye geri gidiyor, crown down da 1-2 saniye ileri gidiyor, genelde bu ucunu kullanarak hep oranliyorum, gunluk 4 saniye kadar ileri gittigi de oldu, ancak uzun vadede bunu +-1 e kadar goturebiliyorum, hatta buna ait bir grafigi de paylasiyorum.:

ResimResim

Anladım, teşekkürler. Her gün ayrı bir hesap yani :D Aslında, ileri giden bir saat için haftada bir tepeyi çekip 10-15 saniye beklemek daha az zahmetli olabillir :D
Kullanıcı avatarı
eyimen

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 42 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners