sedir » 14 May 2010, 09:18
Eyvah!
Ortalığı karıştıran bir teklif atmışım ortaya, yeni farkettim.
Yalnız clk'nın sınıflamasının çok basit olduğunu (Rolex ve diğerleri:)) bilsem de, yaptığı sınıflamada egzotikler, üst lüks, orta lüks, alt lüks diyor ve sınıflamayı durduruyor (gerçi son mesajında biraz daha farklı ifadeler kullanmış ama). Lüksten sonrakileri (üst, orta, alt her neyse) de en azından ismen saymak gerekir. Yani lüksten sonrakilerin de adını koymalısınız. Orta ve alt sınıf demek yeter mi? Yukarıda o kadar itiş kakış var ve herkes yer kapmak isterken, aşağıya hiç bakmayacak mıyız? Mesela Çin ürünlerinin adı ne olacak. Replikalara da (sevmesek de) bir yer tahsis etmeliyiz.
Sınıflamada kriterler neler? Fiyat, mekanizma, el işçiliği, kuvars olup olmama, üretim sayısı...
Yani biraz da meslek icabı olsa gerek daha iyi bir sınıflama bekliyorum açıkçası. Sınıflamanın kriterleri ortaya konursa, şu markayı söyledin, bunu söylemedin olmaz. Yeri belli edilirse herkes gidip yerine oturur.
Bu arada ben de kendimce şunu söylemeliyim. Sınıflamayı markalarla yaparsanız yanılırsınız. Her markanın birden fazla segmentte yer alan çok sayıda ürünü vardır. Otomobil benzetmesini buraya da alırsak öyle değil mi? Mesela clk'nın seveceği bir örnek vermek gerekirse tüm Mercedes otomobiller üst segmentte değil ki. A, B, C, E, S, M, ML, CLS, CLK... gibi birçok seri var. Hepsi de ayrı segmentlerde yer alıyor.
Mesela ben de şimdiye kadar bu başlıkta adı geçmemiş ama oldukça yaygın ve ünlü bir marka olan Longines'i sorsam hangi segmente koyarsınız. Kuvars modelleri bana göre ortada (orta lüks veya alt lüks değil) kalırken, karmaşık ve otomatik modellere lüks'lü bir segment vermeniz gerekmez mi?
Sevgili saatsever arkadaşlar, kafa yormak güzel ama varsa bir kaynaktan segmentleri aktarırsak biraz daha objektif oluruz diye düşünüyorum.
Herkese selamlar.
Vakit nakittir.