Analyzer yazdı:"Ne yaparsanız yapın imaj değişmeyecektir." Bu kısım kısmen doğru değil bence ne bileyim Zenith eski ihtişamında değil, Breguet de öyle, Rado da ziya.. Ya da Maurice Lacroix ise mesela sonradan yerini yükseltti, Ulysse Nardi de öyle. Waltham, Elgin, Lanco gibi markalar tamamen yok oldu gibi örnekler verilebilir.
Doğru, inişler çıkışlar olacaktır , fakat şimdi desemki tag heuer zenith den üstündür kabul görecekmi ? Veya Maurice Lacroix kendini birkaç zamandır gösteren bir marka olarak koruduğu nokta gene olduğu noktadır . Ben klasmanın kolay kolay değişebiliceğini sanmadığımı ifade ettim . Yani şöyle bir durum yok X marka dünyanın en iyi markası iken artık orta sınıf bir markadır diyebilirmiyiz . Gene şöyle soralım Raymond Weil artık Panerai ye yaklaşmıştır diyebilicekmiyiz ? Bu şekilde inançları olanlar varmı bence olamayacak bir durum. Marka kalitesi kolay kolay değişmiyor zaten biz ne desekte bu markaların kendileri biliyorlar hangi kesime ve hangi bütçeye hitap ettiklerini o ölçüde üretim yapıyorlar. Kimisi pilli makinede yapıyor , kimi eta üzerinden gidiyor , kimi uç boyutta işlere imza atıyor. Hepsi kabullenmiş kendi pazarını. Hatta bence Rolex'in tourbillon , minute repeater vs gibi makinelere girmemesi bile kendi müşteri ve pazar payının ve geleneğinin sonucudur. Yoksa neden yapmasınki ? Burda bir kabullenme ve kitleme göre şirketim en güzel nasıl para kazanır onun peşinde adamlar . Yok olma olayına girersek yok olma dipten olur olursa .
Sonuç olarak , günümüzde paranın çalıştıramayacağı beyin , kişi , sistem var mıdır ? İsviçreli üreticilerin saat sanayisine yön veren bu markaların istedikleri anda istedikleri makine ve komplikasyonları yapacak paraları yokmudur ? Yani longines istese tourbillon makine yapıcak bir ekip ve teknolojiyi kuramazmı , parasımı yoktur sizce yoksa deneyimimi yoktur ? Bence her ikiside vardır ve isterse yapar ama yapmaz çünkü onu kaldırıcak prestiji yok. Nedenmi cunku her markanın pazar payı bellidir risk almaz . Kimse işleyen sistemi bozmaz.
Şimdi bu markalar bu döngüyü kabul etmişken bizede eyvallah demek düşer. Hala savunuyorum olan olmuştur , bitmiştir. Rado dedik Rado neden acaba seramik üzerine üretim yapıyor ? Patentimi onda bakın bu da döngüye örnek gelenekselleşmiş ve öyle sevilmiş pazarda müşterişini o şekilde buluyor. İsviçre saatleri açısından sorun yok , ama uzak doğunun adetidir dünyanın en prestijli ürünlerine kafa kaldırma huyu. Bırakın bir yerlerde birileri tırmalasın gideceği yer bellidir. Patek'in patronunun yazısını hepimiz okuduk fabrikayı Çin e bağlasak yeter diyor ama istemiyoruz diyor adam bizim saatimizi takan kesim Avrupa da olsun diyor. Sistem ve dengeler kolay kolay değişmez rahat olun .